Infoporno: Ukrajina - kdo je kdo, co je co

Na Ukrajině se už rok válčí - s drobnými utlumeními, které nesmyslně jsou nazývány "příměří".

Pokusím se zde v nedokončeném seznamu vytvořit seznam pro snazší orientaci pro ty, co se orientují ještě méně než já

Ukrajina

- banderovci, fašisti, junta - tyto pojmy jsou požívané na straně Ruských médií a samozřejmě také protiukrajinských sil
- ukrop - označení ukrajinských vojenských sil

Separatisti

- opolčenci, domobrana, povstalci, separatisti, Novorusko, LLR (Luhanska lidová republika), DLR (Doněcká lidová republika) - pojmy používané na straně Ruských médií a protiukrajinských sil
(opolčenci = obránci, bojovníci, dobrovolníci (termín původně z bulharsko turecké války) , zdroj čas: 12:20 , hojně používáno i na CZ/SK webech)  tento pojem je pro mne záhadou - není používán ani s kladným, ani se záporným zabarvením - netuším, kde se vzal - používán na českých / slovenských serverech v kontextu války na UA  )
- teroristi, vzbouřenci, povstalci, separatisti - pojem používaný Ukrajinskou vládou a vojenským vedením

- Ruská armáda - pojem používaný proukrajinci pro označení vojenských jednotek na území LLR a DLR

Osoby:


nejde mi o kompletní výčet osob, ale budu se snažit zde představit ty mediálně nejznámější

Graham Phillips ‏@GrahamWP_UK 

britský novinář pracující pro Russia Today. Je nenáviděn drtivou částí proukrajinských twitter účtů jako jeden z symbolů lživé ruské propagandy.
Má na svém kontě pár zajímavých reportáží -failů:

Střelkov (Igor Girkin)

Jedna z hlavních postav anexe Krymu i následného "povstání" v Doněcku a Luhansku. Pro své radikální názory byl v srpnu 2014 odvolán (?) a aktuálně je v Rusku.
Od uklizení do Ruska má negativní názory na postup Moskvy/Kremlu/Ruska a ve svých rozhovorech a besedách přidal několik střípků do celé historie - svými tvrzeními mimo jiné potvrzuje vysokou účast Ruska na událostech na Krymu i Dombasu:
popravdě se divím, že už neměl nějakou nehodu...

Alexey Milchakov

rus ve službách Novoruských ozbrojených sil. Když se někde vytáhne, že ukrajinci jsou fašisti, obratem je často vytažen právě tento voják (s jeho pozovanim s nacistickou vlajkou), jež se "proslavil" svými častými fotografiemi či videi z míst bojů.
V Rusku se ale proslavil tím, že podřezal a vykuchal štěně (a celé to zdokumentoval a publikoval). (souhrnný post)
Dle posledních zpráv mrtev. Tak ne - 22.3. 2015 se účastnil srazu ultrapravice v St. Petersburgu (část o něm zhruba uprostřed článku).
Je o něm také zmínka v článku o ruských zločinech na Dombase.

Motorola (vl. jméno Arsen Pavlov)

povstalecký velitel. Je také možné, že jeho "nick" je odvozen od shodně nazvané "jednotky domobrany" - buď jednotka dle velitele, či velitel dle jednotky (aby se to nepletlo). Velitel praporu(?) Sparta.
Snad poprvé, co jsem jej zaregistroval bylo v souvislosti s jeho svatbou.
Tu jednotku domobrany mám v uvozovkách ze dvou důvodů: narodil se ve středním Rusku a sloužil v Čečně.
Pro média vděčný subjekt zájmu (= hromada videí, fotek aj.), několikrát se i objevilo, že byl zabit/zraněn - což se nezakládalo na pravdě, což většinou vtipně okomentuje.
V jednom z posledních videí/rozhovorů si stěžoval, že místní nechtějí bojovat.
Nedávno byl také zařazen na černou listinu EU (zákaz vstupu), čemuž se tradičně přes video vysmál :) (dohledat)
Obviněn Kyjevem z vraždy zajatého ukrajinského vojáka. Na což reagoval slovy: Zabil jsem 15 věžňů...

Edit 16.10.2016: socsítěmi letí zpráva, že byl vyhozen do povětří v Doněcku - z médií potvrdila třeba Meduza

Givi (vl. jméno Mikhail Tolstykh)

povstalecký velitel praporu Somali. Druhý vděčný subjekt proruských médií ze stran velitelů. Známým se stal díky interview, ve kterém k jeho nohám dopadly střepiny z dělostřelecké palby.  (osobně jsem tohle nezachytil).
Proukrajinské kruhy mu nemůžou přijít na jméno po videu s ponižováním zajatých ukrajinských vojáků z Doněckého letiště.
14.6.2015 byl zraněn při dělostřeleckém bombardování jeho štábu, (dnes) 15.6.2015 letí twitterem zpráva, že na své zranění umřel. (uvidíme za pár dní, tohle tu už bylo)

Edit 8.2.2016: Givi vyhozen do povětří ve své kanceláři; tweet

Alexandr Zacharčenko

Vůdce proruských separatistů v Doněcké oblasti (nevím přesně - premiér? prezident?) z listopadu 2014. Je proslulej svou velkohubostí, čímž sbírá nenávist proukrajinských kruhů:

Dmitrij Jaroš

Když se řekne ukrajinský nácek, je myšlen Jaroš. Je vůdcem/předsedou ultrapravicového/nacionalistického ukrajinského hnutí Pravý sektor. Hlavně z jeho členů je složen dobrovolnický prapor Azov, který je téměř vždy zmiňován jako nacistický/fašistický vojenský oddíl - důvodem je používání nacistických insignií (hákové kříže či SS značky). Znak Azova rozhodně jako upravená svastika vypadá. Pravdou také je, že určitá část "nacistického Azovu" je propagandoupropagandoupropagandou.
Pravý sektor dostal v posledních volbách na Ukrajině 1,8 procenta hlasů a Jaroš je jeho jediným poslancem v tamním parlamentu.

herečky Galina Pyšnjak a Tatiana Samoilenko Maria Tsypko

Tyto dámy se objevují v reportážích ruských či proruských TV jako autentické ukrajinské zdroje - oběti či svědci daných událostí.

Galina se proslavila příběhem o ukřižovaném chlapci Národní gardou ve Slavjansku vysílaném na Prvním kanále. Je jí přisuzováno více rolí, ale nejsem schopen odhadnout, zda to nejsou jen zbožná přání rusofobů. Za mě - zdají se mi jiné hlasy, a ona "prodavačka" je i zdokumentovaná jako fail rusofobů.

Tsypko (popravdě netuším, zda Tsypko, nebo Samoilenko, ale to první má víc google výsledků, takže to nechávám na této volbě - dokonce mám čím dál tím víc pocit, že to jsou dvě různé osoby) má na socnetech dokonce ještě výjímečnější postavení než Galina, protože ukrajinskými TV velmi často vzpomínaná (z těchto fotek bych neřek, že je to tatáž osoba, respektive to imho jsou 3 různé osoby  - nicméně tento obrázek z 5 různých zdrojů je jedna a tatáž osoba - zatím jsem nezkoumal samotná videa). U mě ale vítězí putováním s ikonou Matky Boží ( Doněck (?) 7/2014 - Doneck míting 8/2014 -  nevim 12/2014 -  Dolbacevo 2/2015)
EDIT 9.9.2015: geniální - Tsypko byla "použita" jako syřanka žádající Putina o pomoc / zdroj Sputnik :) - via twitter @raging.me EDIT: 10.9.2015 - tak skorogeniální - původní zdroj Sputnik je FAKE účet - a já vůl dohledával to video :) chybami se člověk učí...
EDIT 29.9.2016: Aktuálně je vyšetřovaná ze zpronevěry humanitární pomoci pro Dombas (zdroj)

Alexander Lentsov

Ruský generál (zjistit přesnou hodnost) Lentsov je na socnetech proslavil jako doněcký velitel/traktorista v Dolbaceve což se ovšem ukázalo jako špatná identifikace, bo to byl nějakej plukovník ve výslužbě co utek na Dombas před dluhy (tohle už jsem neověřoval ;). Nicméně od té doby je pod drobnohledem a zpětně se dohledává jeho přítomnost na různých videích a fotografiích pro dokázání, že je jedním z plánovačů invaze na Ukrajinu. Lentsov se pohybuje s OBSE po bojišticož je trnem v oku, a moc tomu nepřidal, když OBSE zakázal vstup na RuskoUkrajinskou hranici.

O.Kuzminych

Velitel "kyborgů" - UA obránců Doněckého letiště. 

...budu pokračovat co nevidět

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moštárna Kostelec na Hané - provozní doba

Přečtení ZFO (obálka datové zprávy) na linuxu

Chci web/aplikaci Podací lístek od České pošty