Příběh vlajky Karpatská Sič

Od sobotní demonstrace Česko proti bídě (11.3.2023) jede narativ, že skupina odpůrců demonstrace, sdržující se pod divadlem muzeem u silnice, propagovala nacismus. Důkazem pro tohle tvrzení jsou fotografie s vlajkou s nápisem "Kapatská Sich", případně druhá jen "C14" (protože karpatská nebylo vidět), což v případě jejich používaného přepisu: C14 (S1Č) přisuzují termínu S14 = 14 slov od neonacistu Davida Lena.



Druhá fotografie:
(tedy stejná vlajka, jen není vidět horní nápis "karpatská")


Osoby a obsazení:


Pán v šedé bundě na první fotografii je Pavel Trávníček, pod přezdívkou Selick1 pár let streamuje na platformě Twitch. V roce 2023 v rámci recese kandidoval na prezidenta (v důsledku kandidatur dezinformátorů Zítka a Smetanu).

Díky svému streamování se seznámil s osobou "Vozím drony" - což je český dobrovolník, který na Ukrajinu (nepřekvapivě) vozí drony pro ukrajinskou armádu. Píše o tom na twitteru, ve spolupráci s Zbraně pro Ukrajinu na ně (na drony) vedl úspěšnou kampaň.
Můžete si s ním třeba přečíst rozhovor na iRozhlasu, poslechnout na podcastu Aktuálne o Ukrajine, případně si přečíst článek na denik.cz.

Vlajku Karpatská Sič do ČR dovezl právě on, kdy ji dostal od členů 49. pěšího praporu (49th Infantry Battalion) Kapatská Sič, kterým několikrát své drony dovezl.

Karpatská Sič / Sič / S14 / C14


(dotahuju informace z wiki)

edit: hnutí KS prý bylo zrušeno SBU - zkusím dohledat - nicméně web maj, ytb, telegram, furt obnovují fb... otázka jak moc je to původní a funkční

Finále - můj dojem z tohoto všeho

Těsně před druhou světovou válkou nacionalisté Karpatské Ukrajiny chtěli odtrhnout/osamostatnit a použili k tomu označení Karpatská sič - bo byli v karpatech a bo sič tam bylo běžně/tradičně označení centra...

Ukrajinští neonáckové se shédli v označení SIČ, bo je můžou psát C14, tím odkazovat na S14 = 14 slov D. Lana (1985) a tím si mrkat na okolí a obhajovat se - "to není S14, to je sič"
Což je běžné - známe třeba ze Slovenska, kdy Kotleba darovával šeky s hodnotou 1488 euro, které zaručeně na nikoho nemrkali

Hnutí Karpatská Sič a 49. pěší prapor mají stejný/velmi podobný znak (myšleno raroh-meč): 

 




Co jsem proklikával net, tak členové hnutí bojují v 49. pěším praporu - ale cíleně ve svých propagačních materiálech (=foto se zástavou/vlajkou) jedou komplet černé pozadí. Nenašel jsem ani jednu jejich fotku, kde by mávali s ukrajinskou vlajkou se znakem. 

Na oné vlajce je znak a font hnutí, ale na ukrajinské vlajce = můj odhad je, že jedna z prvních zástav 49. praporu, než začali přemýšlet o tom, že by bylo fajn, mít s původním neonacistickým hnutím co nejméně společného - takže lehce změnili znak (hlavně meč), změnili font a celé to lehce přeskládali.

Pokud najdete nějaké další informace, klidně mi je hoďte do komentářů.





Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle je typický pohled z venku, z dálky. Ve skutečnosti je to naopak.. původní ševron je ten zlatočerný a výklad je černé peklo za námi, do kterého rozhodně neustoupíme a zlatý sokol vítězství, protože nic jiného nebereme. Na raroha sere pes, to je český výklad a pojmenování.. Ukrajinec řekne "sókil". Teprve v tomto roce se ševron měnil na černobílý a je to jen grafické zjednodušení.
    Ano, grafika jde do černé tradičně.. je to jednoduché, čisté. Ve strakatých webech si podle mne libují spíš podivíni, pro které je práce na grafickém designu větší položkou než samotný obsah webu. Že to má symbolizovat "nacismus" si typicky myslí lidé, kteří nacismus, homouše nebo "ruku Žida" mají zadrátované v podvědomí a pak to také nevyhnutelně nacházejí. V prostoru Zakarpatí, nacionalistů a 49. samostaného batalionu jsem a výkladu СІЧ = C14 se tam upřímně smáli. Přitom od nich vychází ideologie a grafická tvorba.. :-))) Tu C14/S14 jako naprosto okrajovou platformu magorů znají, ale co s těmi mamlasy mají mít do činění.. mají se sami přejmenovat? S14 je tak důležitá položka, že po Majdanu hned první volby důkladně prohráli a od té doby po téhle sortě lidí pes neštěkne.
    Co by si český knedlik asi pomyslel, kdyby v Praze zavlála červeno-černá vlajka OUN.. na Ukrajině používaná obyčejnými lidmi běžně jako symbol nějaké historické etapy bez souvislosti k nějakému neonacizmu. Nechtěl bych vidět ten zmatek v české hlavě, při pohledu na rodinu se třemi dětmi a jejich otcem s touhle vlajkou Siče nebo OUN v ruce. :-))) Přitom právě takhle to je.. Karpatská Síč je název a historie stará 80 let, je to hnutí "lidové" a pořádá všechno možné od kulturních a sportovních akcí až po vlastenecký prapor, který neustupuje, protože brání budoucnost pro svoje děti.
    Mám jednu cennou radu.. pokud je chuť něco posuzovat a vykládat, je nutné znát historii, současnost a souvislosti. Plky nad jednou podivnou fotkou jsou naprosto o ničem. Smiřte se s tím, že КАРПАТСЬКА СІЧ je prostě КАРПАТСЬКА СІЧ a ne nějaká vykonstruovaná КАРПАТСЬКА С14 !!! :-))) lol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a doplnění informací;

      když si to shrnu, tak v mém textu je chybná postupka S14 -> batalion sich; respektive hnutí Karpatská Sič -> Kapratská Sič - 49. pěší prapor

      a pak ten finální odhad, že černá zástava/vlajka/prapor je původní od kterého se ustupuje k barvám žluto bílé

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moštárna Kostelec na Hané - provozní doba

Přečtení ZFO (obálka datové zprávy) na linuxu

Chci web/aplikaci Podací lístek od České pošty