Po artroskopii (operaci menisku)

Spadl na mne chasník - levé noha byla vytrčena vlevo a on na ni spad. Luplo to. Pak jsem nemohl dva dny chodit. Ortoped => artroskopie - a pokud bude posranej meniskus, tak se to opraví.

To je tak asi úvod pro následující řádky

/mám-li tu nepřesnosti či blbosti, komentujte či jinak dejte vědět, rád opravím/

fakt TLDR

Operace v Medicom´s Prostějov

Když se mne teď zeptáte "tak mi to popiš", asi bych řekl dvě věci (a vysvětlím níže)
  1. promazaná mašina 
  2. jatka
Ačkoli to možná nezní jako pozitivní vyjádření, ani jedno není myšleno čistě negativně. Ale nebojte, na konci této části i tento aspekt najdete.

Před operací

Měl jsem štěstí, na operaci jsem "čekal" asi 14 dní. Spolupacienti, co byli se mnou na pokoji, na tom byli minimálně o 14 dní hůře. (Zdravím do OL, Litovle a bůhví kam ještě)

Ortoped mi řek, v 11 na Medocomu. Jeho sestra mi řekla v 12 na Medicomu. Tak jsem tam byl ve 12.

Čekaly mne asi 2 papíry a hlavně 100,- na klíček ke skříňce. V papírech mají "Pacient v našem zařízení uhradí poplatky do maximálni výše 100 Kč." což mě buď zcela minulo (poplatky), nebo maj blbej text. Velikost částky asi neukecáte, protože si to nemají jak pamatovat, kolik kdo dával jakou zástavu...

Na lůžku jsem mohl být něco před 13,00. Byl jsem v pokoji pro 5, jeden kolenář už tam byl. Po mne přišel zbytek "mého" pokoje a asi ještě 2 další budoucí kulhající, co byli odvedeni do jiných pokojů.

Nevím co jsem čekal, ale ten den (to odpoledne) se "dělali" jenom kolena. Dokonce proběhla i informace od kohosi (sestra? bratr? operatér?), že se dělají jenom levá kolena. Což dva pravokolenáře na pokoji znervóznělo. Ale ne na dlouho, protože "pravá kolena půjdou jako první". Jako levokolenář jsem jen pokrčil rameny. V jednu hodinu  mi to bylo jedno...
Když se vrátil první (asi po 20 minutách) a dostal se z limbu (docela rychle), tak nám oznámil, že ve vedlejších pokojích je hromada lidí - někdy později se k nám dostala informace, že "dnes" na artroskopii tu je 14 pacientů...

Proto ta jatka - 14 kusů na zpracování, kolem 20 minut na jeden kus

Na pokoj si sebou můžete vzít klíčky od skříňky a mobil - až se vzbudíte, zavoláte si pro odvoz. Respektive praxe je taková, že si vás mohou odvézt 2 hodiny poté, co se probudíte, nicméně jak jsem vypozoroval na mých spolukolenářích, spíš to bylo 2 hodiny po návratu z operace.
Pořadí pacientů si určuje operatér a je možné že do toho nějak padá i vzdálenost, ze které pacient přijel - můžete hádat - jo byl jsem poslední...

Bude-li příště, vezmu si sebou knihu, mobil jsem skoro vybil...

Jo a ještě - dostali jsme informaci, jaké léky a kdy si máme brát. 

A ještě jedna poznámka: mají tam klimatizaci, takže pokud si, stejně jako já, lehnete na bok a budete si přes 2 hodiny číst, pravděpodobně si zablokujete záda. Jo - já si je fakt hodně sejmul... (pomohla masáž druhý den)

Operace

Také bych si tipl, že to pořadí odviselo od toho, že můj ortoped (Czudek) nebyl ten, jež nás všechny operoval (Ditmar) - připadalo mi to tak. Ovšem nemusí to být pravidlo. Nevím. Faktem je, že minimálně o 3 z pacientů, kteří šli mezi posledními, byli "místní", tj. Czudkovi. (jeden z mého pokoje, pak dáma, jež jsem potkal na kontrole u Czudka o pár dní později - také byla jedna z posledních)

Na operaci jsem šel 16:14, zpět jsem byl dříve než 16:38 (oboje dle sms rodině) - takže u mne půlhodina...

Když jsem přišel na sál, vrhli se na mne a asi 3 lidé mne připravovali na zákrok (jedna sestra levá ruka, druhá sestra pravá ruka, bratr blbnul s nohou). Ještě do mne něco hustili, ale z toho si nepamatuju vůbec nic. Pocit to však zanechalo:

Dobře promazaný stroj, profesionálové...

Než se dostavilo koma (narkóza/anestezie), byl jsem imho na sále při vědomí tak 2 minuty. Prostě to byla až neuvěřitelná rychlost.

Po operaci, probrání se z anestezie

Samotný příjezd ze sálu si nepamatuji. Mám pocit, že z našeho pokoje jsem se z anestezie dostal po nejdelší době (nebo si hráli všichni ostatní na hrdiny). Některým stačilo snad 5 minut po příjezdu, další byly docela ready po 15 minutách. Já sice psal pár sms, ale na smysluplný hovor jsem si troufl až po hodině... Do té doby jsem byl rád, že ležím plnou vahou a největší plochou co dokážu na posteli.

Jinak když vás přivezou na pojízdném lehátku, "proberou vás" a donutí z něj slézt na vaši postel. 4x jsem se na to koukal a divil se, že se při tom nestane nehoda - ale asi ani mě se nestala. Ačkoli to přelézání, jak už mám zmíněno výše, si vůbec nepamatuji.
Přikryjí vás prostěradlem, pod kterým vás přivezou, a pak ještě vaší peřinou.

A teď přijdeme k první negativní věci: (jo, bude jich víc)

jak už víte, byl jsem poslední v řadě a probrání z narkózy nebylo z nejrychlejších...

Když jsem už byl schopen se nějak soustředit na své okolí, zjistil jsem, že tam nikdo není. Pod slovem nikdo si představte osamoceného zdravotního bratra, který uklízel postele a propouštěl kolenáře operované přede mnou. 

Operovaní z mého pokoje dostali od doktora (Ditmara) po svém probrání informaci o tom, co se vlastně na sále dělo - co našel/nenašel při artroskopii, případně co jim dalšího dělal. Tím pádem se mohli i na něco zeptat.
K tomu, že mají ledovat, (hlavně pokud to bude bolet), že už druhý den můžou řídit... (což bylo překvapení a trochu to nabouralo představu že budeme týden lazaři...)

Já byl o tohle ochuzen. Doktor nikde, sestra, jež se o nás do operace (a u většiny i po ní) starala, nikde, pocit, že tu máte jen uklízečku (bratr promine).

V posteli se mnou leží operační zpráva a tak z ní odhaduji, že mi asi něco dělali. Ne, není to dobrej pocit. Takto to nemá být...

Protože jsem byl poslední, pustili mne asi po 1,5 hodině (oproti 2 hodinám u ostatních), což jsem pro změnu kvitoval. Je však pravdou, že to mají docela dobře propočítáno, protože fakt až po tech 2 hodinách jsem se cítil ready.

Prostě půjdete-li poslední, je tedy možné, že se o své operaci nedozvíte zhola nic...

Kontrola, vytahování stehů

Kontrolu jsem měl o pět dnů později (pátek) a konečně jsem se od svého ortopeda dozvěděl, co mi na sále dělali a co z toho vyplývá. (jo, ušmikli roh menisku)

K tomu jsem si (očekávaně) vyslechl výtku, že mám furt chodit o berlích (jo, přišel jsem bez nich).
Informace kterou jsem k berlím dostal byla ta, že mám minimálně 10 dní od operace chodit s nimi...

Za dalších 5 dní (středa) mi zde vytáhli stehy a předepsali rehabilitaci.

Neschopenka - vzhledem k mému sedavému zaměstnání si ji můžu rozhodnout sám... Pro někoho to může být dobrá volba, já nebyl nijak nadšen, rozhodování se přesunulo na mne, který o pooperačním stavu ví prd...

Rehabilitace (opět Medicom´s)

O dva dny později (v pátek) jsem se byl domluvit na rehabku. Musel jsem projít přes vstupní vyšetření místní rehabilitační lékařky.
Jediná věc, která stojí za zmínku, byla to, že mi sáhla na koleno, konstatovala "ještě je to teplý, furt ledovat" - což mě zaskočilo. 
Já ledoval protože mi to řekli, že to má spojitost s horkostí v koleně (na což se musím ještě zeptat), mě prostě nenapadlo. Já si na to koleno nešahal, zda by mi to došlo samo, netuším.

Pak si mne vzala fyzioterapeutka (snad se neurazí, když budu používat rehabilitační sestra) a půl hodiny do mne hustila informace.

Nejhodnotnější půlhodina za celou tuto anabázi.
Ačkoli jsem výše napsal "profesionálové" k pocitu na sále, tak pocit na rehabilitačním stole jej převyšuje o koňskou délku.

S tím ovšem přichází obratem negativní dojem: podstatnou část informací, které jsem dostal až teď po 12 dnech od operace, jsem měl mít nejpozději v den operace. 
Zbyl totiž pocit, že vše, co jsem dělal doteď, jsem dělal špatně...

Zkusím to shrnout pro podobně postižené, podobně informačně odbyté:

Důležitá poznámka: 10 kolen, 10 různých způsobů rehabilitací - ale i tak doufám, že vám níže vypsané informace pomůžou se více zorientovat.

  • chladit (zmínil jsem výše)
    dokud máte horké koleno (zjistíte až vám sundají obvaz), chlaďte
    mělo by to urychlovat proces hojení
    proč přesně snad doplním co nevidět
    jinak - při operaci je koleno odkrveno, a po ni se do nej nahrne hromada krve a take vznikne nejaky ten otok v nasledku "poškození", všechno tohle dohromady má chuť vytvořit ve vašem kolenu zánět - a když se na něj zadělává, tak chemicka reakce produkuje teplo - tím že chladíte, tvorbu zánětu tlumíte, prý to funguje na 99% - a časem se přestane zánět tvořit (krev odteče, otok splaskne, je tam míň tekutin, no - tak nějak) - takže pokud vám připadá koleno teplé, chlaďte - ať si to nezkomplikujete
  • choďte o berlích 
    co nejčastěji, ideálně při každé chůzi
    dokud nejste schopni chodit o berlích tak, že nekulháte...

    důvody - ty jsou minimálně dva: 
    • díky kulhání dosud (uhýbání bolesti ať už před operací či po ní) vám plně nefunguje (nejen) stehenní sval, který pomáhá kolenu vše správně držet (čéška, samotné klouby...) - takže když jdete bez berlí (nohu zatěžujete), klouby "dřou" o sebe (bo je nedrží ten sval) a může se vám to projevit třeba do opuchnutí kolene (případně horší komplikace)
      - a jak zjistíte, že vám plně nefunguje stehenní sval? sundejte kalhoty, sedněte si a zatněte oba stehenní svaly - nad operovaným se pravděpodobně nestane vůbec nic...
    • pokud vám dělali nějaký meniskus, prý se u toho na daném místě zbrousí i klouby - takže si představte, že vám o sebe dřou klouby, které mají ještě poškozenou svou strukturu...
  • první cíl rehabilitace - plné propnutí nohy
    teprve potom se zaměřit na ohýbání
    pro normální chůzi (nekulhání) potřebujete propnutí nohy (plnou extenzi) - bez toho budete stále kulhat. Míru zohnutí kolene (30 stupnů?) pravděpodobně již máte.
    Plně funkční stehenní sval na propnuté noze vám umožní "zamknout" koleno - což je kýžený cílový stav, při kterém vám snad dovolí odložit berle. 
  • chůze o jedné berli - berle v opačné ruce než je operované koleno
    tohle je taková trapná informace, ale dle všeho nedostatečně známá - samozřejmě jsem ji (berlu) měl na stejné straně jako operované koleno...
    a dle komentáře rehasestry drtivá většina jednoberlařů (těch krátkodobých) takto špatně chodí
    ...až jsem se zastyděl - normální chůze:
    levá ruka + pravá noha, levá noha + pravá ruka = abych nenamáhal levou nohu, opřu se při kroku o berli v pravé ruce, tj. na levé noze leží jen nepatrná váha těla...
    prostě je to logické - a přece mě to samotného nenapadlo :(
Tohle jsou asi ty nejdůležitější a mrzí mne, že jsem je nedostal dříve než po 12 dnech po operaci:
  • chodil bych o berlích daleko více
  • chladil bych daleko častěji
  • o jedné berli bych chodil správně
  • propínal bych nohu / stimuloval stehenní sval (i když zde je to sporné, nevěděl bych jak) už ode dne sundání obvazu - minimálně bych se snažil dostat k co nejdříve na rehabilitaci, aby mi správné protahování/posilování ukázali 
Proč to celé píšu? Třeba existuje někdo, pacient po artroskopii, po operaci menisku, který to dočetl sem a stejně jako já by rád věděl více souvislostí s zdravotním stavem, ve kterém se ocitl (nebo ocitne). Snad jsem mu trochu pomohl.

Pokud to sem dočetl někdo z lékařského personálu, jež se se u podobných zákroků nachází - prosba: udělejte A4 s popisem co, proč a jak. Možná to pro vás jsou "úplně jasné" informace, ale ne každý chodí na operaci kolene několikrát za život.

Dovětek: samotná operace pravděpodobně dopadla na jedničku - dosud žádná bolest, žádné problémy navzdory výše nastíněnému ne nejvhodnějšímu chování pacienta. Díky!

Možná budu článek rozšiřovat o další či upřesňující informace.

a znova:

mám-li tu nepřesnosti či blbosti, komentujte či jinak dejte vědět, rád opravím

Komentáře

  1. Tak to je přesné... včera jsem byla na artroskopii - utržený meniskus a taky poslední operace. Info jsem dostala krátce od lékaře na dospavačce, kdy jsem ještě nebyla schopna moc reagovat a nedošlo mi, že už nebude další příležitost. Zdravotní bratr mi toho už moc neřekl. Takže díky moc za Vaše info... mně se to rozhodně hodí. Monika

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moštárna Kostelec na Hané - provozní doba

Přečtení ZFO (obálka datové zprávy) na linuxu

Chci web/aplikaci Podací lístek od České pošty