Ukrajina

V Ukrajinském konfliktu jsem čistě proukrajinský, (pro)Ruská strana je pro mne čirý agresor. Jedním dechem musím dodat, že to Ukrajina/ukrajinci také mnohokrát posrali - nicméně to neomlouvá to, co si dovolilo Rusko.

Pokusím se zde shrnout proč.

Majdan - prapočátek všeho

Zde začíná můj postoj a také pravděpodobně i postoj všech ostatních. V závislosti na tom, jak vidíte tuto občanskou bouři, dovolím si odhadnout váš celkový pohled na věc.

Je možné, že si myslíte, že finále Majdanu byl puč, převrat fašistické junty. V tom případě bych se vás zeptal, zda víte, čím Majdan začal - a také jak se vyvíjel.

20.11.2013 Ukrajinská vláda pozastavila proces pro přijetí Ukrajinsko-evropské asociační dohody což namýchlo určitou část Ukrajinské společnosti, která v EU vidí svět, který by chtěli žít raději. EU pro ně je místo, kde jsou vyšší platy, lepší zdravotnictví, vyšší kvalita života. Podobně jako my závidíme platy a důchody Německu či dávky Velké Británii, tak snad i oni záviděli to co "máme v EU" my.
Konec připrav vzalo těmto lidem onu naději, že se v nejbližší době tomu svému cíli jejich život posune.
Demonstrovat začalo hned druhý den  21.11, v malém počtu - asi 2000 osob. Největší listopadová demonstrace byla 24.11. s 100k-200k účastí. Přičemž už 30.11.2013 bylo na Majdanu jen asi 1000 osob - převážně studentů.
Zde ovšem nastal zlom, protože Berkut právě tento den/noc se pokusil demonstranty vytlačit - což skončilo slušným násilím. Následkem bylo, že v dalších dnech se začalo protestovat opět ve větším počtu a s dalším cílem - proti policejní brutalitě.

Zmlácení studenti, obratem větší demonstrace - co mi to jenom připomíná

Jak vývoj pokračoval dál si můžete dohledat na webu - wiki či jinde, doporučuji rozhovory s těmi, co navštívili Majdan několikrát v průběhu jeho 4 měsíců (fotografové, zpravodajové, lidi z člověka v tísni - dohledat linky)

Proruští komentátoři mají stoprocentní pravdu v jednom: sesazení Janukoviče, prezidenta Ukrajiny, nemá žádnou právní podporu v jejich zákonech / ústavě.

Krym

Nechápu. 
Nechápu postoj Čechů, kteří s anexí Krymu souhlasí. Nás, potomků národa, který jehož územní část byla v roce 1938 anexována Německem a jež zažil od roku 1968 okupaci právě Ruskem/SSSR.

Pro osvěžení - Budapešťské memorandum:
Tímto memorandem potvrzují Rusko, Spojené státy a Velká Británie, že odevzdáním svého jaderného arsenálu Rusku bude Ukrajině zajištěno:
1) respektování Ukrajinské nezávislosti a suverenity uvnitř jejich současných hranic;
2) Zdržení se použití síly vůči Ukrajině;
3) Zdržení se ekonomického tlaku na Ukrajinu s cílem ovlivnit její politiku;
4) Přimění RB OSN k akci v případě, že budou použity jaderné zbraně vůči Ukrajině;
5) Zdržení se použití jaderných braní vůči Ukrajině
6) Vzájemná konzultace v případě, že vzniknou otázky okolo uvedených závazků.
Budapešť, 5. prosince, 1994.


Odbočka: mám jednu vlastnost - snažím se nerozhodovat podle prvních informací - většinou ji považuji za pozitivní, ale občas (jako v tomto případě) je to na škodu, protože díky tomu co si myslím, ale nikde to nezveřejním, se na to později nemohu odvolat (že to tak opravdu bylo). 

Když se na Krymu objevili "zelení mužíci/zdvořilí lidé", ani na sekundu jsem nepředpokládal, že to jsou "místní". Nevěřícně jsem kroutil hlavou, když jsem v českých médiích a následně ve veřejném prostoru slyšel opakovat termín "domobrana".
Na fotografiích byly muži v plné taktické výzbroji a výstroji. Představil jsem si jak by asi vypadala domobrana u nás. Opravdu takto? Ani ve Švýcarsku, které má svou armádu "doma" by se k těmto vojákům vizuálně a vybaveností nevyrovnala. Přičemž připomínám, že takto to bylo od prvního dne - je jasné, že v průběhu času by se výbava zlepšovala, ale to není tento případ.

S přesvědčením o RU vojenské účasti ve mne pak po 4.3.2014 (Putin: na Krymu RU vojáci nejsou) jsem pak neveřícně kroutil hlavou a zvažoval dvě možnosti z tohoto vyjádření:
to Putin (neuvěřitelně) veřejně lže nebo si vojenská generalita dělá co chce za jeho zády? (což by snad byl i ještě větší průser)
Ta první možnost, dnes víme že pravdivá, se nám teď nezdá až taková divoká, ale v té době jsme se snad s tímto chováním nesetkali a tudíž jí nemohli ihned uvěřit. Už jsme si zvykli...

Časová osa Krymu: 

(videa převzata z článku dennikn.sk, díky)

Referendum na Krymu o připojení k Rusku

Termín tedy napotřetí 16. března 2014.

V nabídnutých odpovědích nebylo možné hlasovat pro "stávající stav"... (bud Rusko nebo stav z roku 1992)

Do toho namíchejte neoznačené ozbrojence na každém rohu (nedávno všude, teď minimálně u volebních místností) a máte ideální prostředí pro jakékoli volby - teda hlavně ty, které chcete drtivě vyhrát.

Výsledky (zdroj wiki): 
  • volební účast - 83,1 procent obyvatel Krymu s volebním právem.
  • pro připojení k Rusku - 96,8 procent hlasujících 
  • zachování autonomie - 2,5 procent 
  • neplatné hlasy - 0,7 procent 
Mrknem ještě na rozložení obyvatelstva
  • 58 % ruská národnost
  • 24 % ukrajinská národnost
  • 13 % krymskotatarská národnost
K tomu tu máme bojkot referenda ze strany krymských tatarů a té části ukrajinců, jež považují referendum za nelegitimní (Volební den na Krymu, Krym hlasuje pro...)

Ve výsledku mi to dává o referendu velmi nepěkný obrázek. Myslím si však, že i v případě ideálních podmínek by referendum tuhle dobu (jaro 2014) skončilo proruským výsledkem.

Ovšem ani kdyby to tak bylo, nelze tím legitimivat vše výše popsané. Ani omylem.

To co Rusko předvedlo na Krymu je mezinárodní incident s dlouhým dopadem. Který ovšem přebilo to, co dělá Rusko na Dombase...

Edit: pěkný článek na Houpacím oslovi

Východní Ukrajina

doplním průběžně

Ruské jednotky na Donbase nejsou, jen "dobrovolníci" - k tomu tohle:




Edit 13.5. - publikuji

navzdory tomu, že jednu část nemám dopsánu.

Proč? Od příměří Minsk 2 jsem přesvědčen, že je to jenom přestávka, kdy se přečká zima, doplní zásoby (zbraně, lidi) a začne nová ofenzíva dovolenkářů. Poslední týdny jsem přesvědčen, že se čeká jen na oslavy vítězství 70 let konce WWII - tj. 9.5. (vzor Soči) a pak to začne natvrdo znova.

Přál bych si, aby tím, kdo ofenzívu začne a úspěšně ji dotáhne do konce, byla ukrajinská armáda - aby dokázala vyhnat všechny ruské dobrovolníky i nedobrovolníky za UA-RU hranice. Jenže nevěřím:
  • nevěřím, že mají tak silnou armádu, aby (pro)ruské síly porazili
  • nevěřím, že mají koule na to, aby se do ofenzívy pustili první
  • nevěřím, že by se jen pro efekt zbavili podpory (mír žádajícího) západu
Rusko, ehm DNR a LNR, naopak mají vše:
  • důvod - suchou nohou na Krym (tj. Mariupol a pak dál)
  • nezajímá je názor západu, jsou plně podporovány Ruskem - už od začátku
  • Rusko bude opět tvrdit, že s ofenzívou nemá nic společné... bude si doma hrát na otloukánka
  • mají na to koule - s Ruskem v zády nemůžou prohrát...
  • důvod 2 - DNR a LNR mají jen kousek svého území, určitě je žere, že nejsou "komplet" dle mapy...
V tomto odhadu bych se rád mýlil - čas nám pravdu ukáže.

Edit 3.6.2015 - začalo to?

Dnes dle informací, které letí na socnetech byla zvýšená intenzita odstřelování u Doněcku a proběhla bitva u Marjinky. Zde podle těchto info proběhla neúspěšná ofenzíva - oficiální UA zdroje hlásí 3 mrtvé a 39 zraněných vojáků - o útočících se tvrdí, že se dostali do dělostřelecké palby a utrpěli značné ztráty (jednou 30 mrtvých, jindy 50 mrtvých, z toho min 4 z GRU, k tomu 150 zraněných...) - problém je, že nemám (vlastně furt) žádný relevantní RU zdroj publikující tyto informace (výše zmíněné výčty jsou z UA zdrojů) - za celou dobu konfliktu sem dosud nepotkal jediný relevatní zdroj ke ztrátám na RU straně - jediné, co publikují jsou mrtví civilisté... Ztráty RU ozbrojenců asi neexistují...
Před pár minutami (tj po půlnoci tamního času) jsem čet, že se svádí bitva o Avdijivku - tanky, dělostřelba...
A aby to nebylo jen na nějakých šarvátkách, Odpoledne ohlásila ruská armádní televize Zvězda návrat války do Doněcku v plném rozsahu - jako vždy výborně zdrojující Karel Dolejší na Blistech.
No uvidíme za pár dní.

Edit 16.8. 2015

Naposledy jsem se ptal, zda to začalo. Popravdě ani o dvou měsících netuším - boje byly hlášeny prakticky každý den, UA zdroje denně hlásí mrtvé a raněné - jak už jsem psal - proRUS zdroje nic takového nedělají, tudíž je těžké odhadnout, o co se jedná.
Dnes se stalo několik věcí: 
(edit: 18.8 - žádná ofenzíva se nekoná ani z jedné strany, noční dělostřelecké boje pokračují)

EDIT 20.8.2015

Studie Nejčastější ruské mýty a lži o ukrajinské krizi (PDF) z webu http://www.evropskehodnoty.cz/

EDIT 26.8.2015

Rusko včera omylem zveřejnilo statistiku ztrát na Ukrajině - 2000 mrvých vojáků, 3200 zmrzačených; zdroj: http://www.forbes.com/sites/paulroderickgregory/2015/08/25/kremlin-censors-rush-to-erase-inadvertent-release-of-russian-casualties-in-east-ukraine/ EN
potkal jsem to i na twitteru - https://twitter.com/noclador/status/636325418719707136 - se zajímavou poznámkou, že pravděpodobný počet nasazených te tedy 50k (to vše za 1 rok)

EDIT 13.10.2016

Dnes letí světem socsítí video, kdy Putin přiznává Ruskou účast v konfliktu na Ukrajině.

Proč je to důležité? Protože ve všech Minských dohodách a všelijakých dalších mezinárodních jednáních se Rusko jako strana která NENÍ účastníkem konfliktu. Opět a zase lež, kterou drze před celým světem tvrdila ruská politika.
Jasně, nikdo s trochou rozumu (a bez rublů v peněžence) tomu nevěřil, ale dokud to Rusko zapíralo, sankce byly některými považovány za nepřiměřené.
Teda ne, že by se teď něco extra nového spustilo...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Moštárna Kostelec na Hané - provozní doba

Přečtení ZFO (obálka datové zprávy) na linuxu

Chci web/aplikaci Podací lístek od České pošty